Home  /  Blog  /  Hoe voorkom je decubitus?

Hoe voorkom je decubitus?

Decubitus, ook wel bekend als drukplekken of doorligwonden, is een veelvoorkomende en potentieel ernstige aandoening die kan leiden tot huidletsel en infecties. Decubitus ontstaat door aanhoudende druk op de huid (en het weefsel daaronder) of door druk in combinatie met schuifkrachten, waardoor de huid en/of het weefsel onder de huid is beschadigd. Wil je meer weten over wat decubitus is?

De Lewis zitorthese op een Permobil rolstoel.

Hoe voorkom je decubitus?

Decubitus, ook wel bekend als drukplekken of doorligwonden, is een veelvoorkomende en potentieel ernstige aandoening die kan leiden tot huidletsel en infecties. Decubitus ontstaat door aanhoudende druk op de huid (en het weefsel daaronder) of door druk in combinatie met schuifkrachten, waardoor de huid en/of het weefsel onder de huid is beschadigd. Wil je meer weten over wat decubitus is?

Eindgebruikers die langdurig zitten of bedlegerig zijn, hebben door de verminderde mobiliteit meer kans op decubitus. Door rekening te houden met de risicofactoren kun je de kans op decubitus aanzienlijk verminderen:

  • Verander waar mogelijk regelmatig van zithouding;
  • Voorkom wrijving (ook wanneer je van houding verandert);
  • Controleer je huid goed met name bij een verstoorde waarneming van druk en/of pijn (bij bijvoorbeeld een dwarslaesie);
  • Zorg voor een goede hygiëne en let op bij incontinentie. Voorkom dat de huid langdurig vochtig of dun en droog is;
  • Zorg voor een goede onderlaag, zowel in de zitting als in de kleding. Voorkom dubbelgeslagen kleding en niet rekbare kleding met bijvoorbeeld naden en knopen;
  • Zorg voor een gezonde voeding, waardoor het lichaam voldoende energie en de juiste voedingsstoffen krijgt;
  • Zorg voor een gezonde leefstijl. Roken en alcohol hebben een negatieve invloed, waar sporten en bewegen een positief effect hebben op het herstel;
  • Zorg dat je op de juiste manier zit, zeker wanneer je een op maat gemaakte zitondersteuning hebt.
  • Zorg voor een goede transfer, waarbij je op de juiste wijze en op de juiste positie in de zitondersteuning terecht komt. Zowel bij een zelfstandige transfer, als bij een transfer met hulp.

Decubitus voorkomen of genezen

Treedt er toch beginnende decubitus op, dan kijk je eerst naar de oorzaak. Gaat het om drukkrachten of om schuif- en wrijfkrachten? Ondanks dat het microklimaat (temperatuur, vochtigheid en ventilatie op en rondom de huid) een belangrijke factor is bij het optreden van decubitus, wordt een wond door vocht of temperatuur niet noodzakelijk als decubituswond gezien. Dat betekent natuurlijk niet dat hier geen rekening mee moet worden gehouden. Vermijd daarom extremen in temperatuur of huidvochtigheid en vergroot het comfort voor de eindgebruiker. Wil je meer weten over het ontstaan van decubitus?

Decubitus door drukkrachten

Zorg voor een ongelijkmatige drukverdeling die de kritische delen ontlast. Zijdelingse ondersteuning van de romp kan scheefzakken voorkomen, wat helpt bij een goede drukverdeling. Goed ingestelde rolstoelaccessoires zoals een voetensteun en armsteunen helpen bij het verdelen van de druk van het lichaam over een groter oppervlak.

Decubitus door schuif- en wrijfkrachten

Zorg voor een stabiele zithouding, waardoor geen wrijving in het zitvlak kan ontstaan. Het kantelen van de rolstoel kan voorkomen dat de eindgebruiker onderuit zakt. Door ondersteuning van de romp kan opzij zakken worden voorkomen. Goed ingestelde rolstoelaccessoires zoals een voetensteun en armsteunen helpen bij het ondersteunen van het lichaam om wrijving te voorkomen.

Preventief en curatief

De Lewis zitorthese

Met de Lewis zitorthese wordt een optimale zitkwaliteit gewaarborgd. Zitkwaliteit wordt onder andere bepaald door een goede zithouding en een goede drukverdeling. 

Een goede houding zorgt dat er geen wrijving kan ontstaan in het zitvlak. De individueel op maat gemaakte rugorthese zorgt ervoor dat de eindgebruiker niet scheef gaat zakken en geeft met een hoekindicator op de achterzijde aan wanneer dit het geval is. 

De Lewis zitorthese is ontworpen om druk op gevoelige gebieden van de huid te verminderen en zo het risico op decubitus te verminderen. Een goede drukverdeling wordt door de Lewis zitorthese opgelost door druk vanuit het bekken te verplaatsen naar de bovenbenen, in plaats van overal evenveel druk te genereren. De ergonomische gevormde harde drager van de zittingorthese biedt een ongelijkmatige drukverdeling door de vorm van het achterwerk zo goed mogelijk te benaderen. Dit zorgt er voor dat de gevoelige delen worden zoals de stuit en de zitknobbels ontlast. Mede hierdoor wordt de Lewis zitorthese zowel preventief als curatief ingezet.

Bronvermelding

Harrie Staarink (2014). Zo zit het! Over zitten, stoelen en rolstoelen.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (2021). Richtlijn Decubitus.

Wounds International (2010). Internationaal overzicht. Preventie van decubitus: druk, schuifkrachten, wrijfkrachten en microklimaat in context. Een consensusdocument.

Meer weten over de Lewis zitorthese?

De Lewis zitorthese kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het voorkomen van decubitus. Het helpt om de druk op gevoelige gebieden van de huid te verminderen en bij het ondersteunen van de zithouding van de eindgebruiker om zo de kans op decubitus te verminderen. Heb je vragen of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder en kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Neem contact met ons op